6/3 2009

FC de lustige trappers

8

Een inteview deze ochtend op Radio 1 over wielertoerisme en hun associaal gedrag op de baan haalde een oude wond open bij mij. Vroeger reed ik altijd met de fiets naar ‘t school, zo deed ik een aantal jaren 40 km per dag, met een gewone fiets en met mijn boektas braaf op mijn bagagedrager gebonden. Wij reden dan met twee of  drie personen naast elkaar op het jaagpad langs het Albertkanaal in Schoten en lieten zo nog minstens 4 meter ruimte vrij voor tegenliggers of mensen die sneller fietsten als ons. Dat werkte perfect behalve bij wielertoeristen, zij vonden omdat ze een spandexbroekje aan hadden, een lelijk truike en een debiele helm dat ze belangrijker zijn dan de andere weggebruikers. Vanaf ze van hun ideale lijn moesten afwijken sloegen de stoppen door bij hun: roepen, tieren, en vaak zelfs een stamp tegen onze fiets of een klap op het achetrhoofd.  Later toen ik wat groter en breder was is dat menig wielertoerist slecht bekomen om mij een tikje te geven. Maar dat zijn andere verhalen… Dat een simpel belgeluid ter waarschuwing van ons al heel wat zou helpen kwam niet in hun op, want een bel dat past niet op hun dure juweeltje.

Enfin, de wielertoerist is een beetje te vergelijken met de agressieve autochauffeur: buiten hun habitat, zonder hun maten en zonder hun statussymbool zijn dat meestal vriendelijke mensen. Maar steek ze in een auto of zet ze in een gek pakje op een fiets en ze denken dat ze hoogste persoonlijk de koning op de weg zijn, als ze zich in kudde verplaatsten versterkt dat neanderthaler gedrag zich alleen maar… Hoe vaak heb ik in de Ardennen gereden achter een kudde wielrenners die tegen 10 km per uur de berg op rijden drie à vier rijen dik en niet van plan zijn om plaats te maken voor andere voertuigen, wat maakt hen beter dan mij!? Als je hetzelfde doet met hun op de fiets worden ze helemaal gek, maar zelf mogen ze alles. Maar hun inspanning en prestatie is belangrijk en iedereen moet daar voor wijken… stompzinnig en kortzichtig is dat! Wielrennen is waarschijnlijk een toffe sport als het officieel georganiseerd wordt en duidelijk afgebakend is. Maar ‘t is niet niet omdat ge in een nichterig pakje verschijnt op de openbare weg dat je van dezelfde privileges mag genieten als de professionele renners…. 

Ik heb dus niets tegen mensen die aan wielrennen doen, ik heb gewoon een hekel aan het egoïstische en agressieve gedrag dat ze vertonen bij het uitoefenen van hun hobby – sport!

8 Responses to “FC de lustige trappers”

 • als volbloed vrije-tijds-biker: couldn’t agree more. macho’s onder elkaar, het is me wat.

 • Even vanuit een andere richting.

  Wierlertoeristen moeten soms op de baan rijden omdat er geen fiestpad is of een fietspad waar je om de 2km plat rijd.

  Dan riskeer je ook je leven omdat er dan drieste chauffeurs vol ongeduld proberen je net niet van de baan af te rijden.

  Soms slingeren andere fietsers over een pad dat breed genoeg is om er samen over te rijden. Uiteraard roep je van ver even zodat die persoon weet dat je er aankomt. Dit is de veilige manier van je auditief zichtbaar maken.

  Natuurlijk zijn er uitwassen bij die wielerliefhebbers zoals je die ook hebt in de auto als te voet.

  En ge goet uzelf voor als een puber die heiliger is dan de paus. Er zal ook wel boter op uw hooff zijn.

 • ex collega tom d said

  In belgie moet een fietser moet zich beschermen tegen de auto. We wonen nu eenmaal in een klein land met veel auto’s. Ik heb jaren in Bxl gewoond en daar leer je pas agressief rijden. Je móet wel, anders rijden ze je simpelweg van de weg. Ik heb dan ook meerdere auto’s een “sjot” verkocht. Als fervente VTT’er heb ik ook respect voor andere fietsers als ik in mijn auto zit. Toch uitkijken als je je deur opengooit zonder te kijken ;-)

  Dé oplossing: rij zoals ik in de bossen, de velden, én als het traag gaat op de weg: links van de auto’s! En uiteraard veel roepen: fietser/vélo (ook iets bxls)!

  noot: en nu spreken we nog niet van honden die happen naar je been. Ook een discussie waard.

 • Junni said

  Ik word regelmatig zot van wielertoeristen die op hun eentje een meter NAAST het fietspad rijden. Als je vervolgens de toeter gebruikt van de wagen, zouden ze je 4 banden nog durven platsteken.

 • Er kan van iedereen wel iets gezegd worden. Straks halen we ook de motard er bij die tussen de file door rijdt. Of de jogger die van zijn tak maakt als een hond opeens voor zijn voeten springt (tja, dat dier wil misschien ook wel eens een eindje meelopen). Meestal berust dit allemaal op gebrek aan kennis en respect voor de andere. Ik fiets bijvoorbeeld zelf, en ik kan je zeggen dat een bel op een racefiets bevestigen een huzarenstukje is (bij mij hangt die op de fietspomp). Dat een racefietser op de rijbaan rijdt komt doordat ofwel het fietspad in erbarmelijke staat is, ofwel opeenvolgend van de linker- naar echterkant van de rijbaan gaat… T’probleem is eigenlijk simpel in Vlaanderen : te veel mensen op te weinig plaats… Dus geduld is een schone deugd.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Lancelot: dat geduld en respect is nu net hetgene wat ik juist van die wielertoeristen verwacht. Dat is net het probleem…

 • Charlo said

  Ook vergeten ze weleens dat er vanaf een bepaald aantal wielertoeristen een soort van bezemwagen moet achterrijden.

 • Mike said

  ‘t Ergste is eigenlijk dat de prutsers de meest arroganten zijn. Wanneer ik op een zeldzame gelegenheid met mijn pa ging fietsen waren het steeds ‘dat soort’ mannen waar we moeilijk voorbij raakten. Nìet omdat ze zo snel reden, maar omdat zo overal op de weg reden…

Leave a Reply