26/2 2009

Your money

4

Ik ben een ongeloofelijk fan van open communicatie, botweg de waarheid vertellen, transparantie enzo van die dingen. Het initiatief van de Amerikaanse overheid kan ik alleen maar toejuichen. Via de website www.recovery.gov gaat Uncle Sam de brave amerikaanders inlichten over de bestedingen van hun belastingsgeld. Of dit honderd procent accuraat is valt te bezien maar als het al een procentuele spiegel is van de bestedingen dan zijn ze al goed en eerlijk bezig. Maar wat ze in Amerika kunnen, dat kunnen wij in België beter. Ik betaal mij elk jaar, elke maand, elke dag, blauw aan belastingen, taxen, heffingen, gezondheidsindexen en weet ik wat nog allemaal. Ik zou graag eens zien of ze dit efficient besteden want ik moet er hard en veel uurtjes voor zwoegen. Waar het allemaal naartoe gaat, dat intresseert me niet. Er zullen commissies genoeg zijn om te bepalen welk doel, fonds, kas of regeringspost het meeste geld nodig heeft. Ik wil alleen weten of ze er efficiënt met omgaan. Geen tien commissies maar één volstaat om iets te onderzoeken, schermen met bureacratie en onderzoeken vertraagt de boel en  kost geld. En vooral ik wil inzage in de lonen en onkostennota’s van de mensen die ons land besturen: ministers, senators, en hun gevolg. Die mensen werken voor MIJ met MIJN geld. IK heb dus recht op inzage van die bestedingen

Ik wil graag elk jaar een gedetaileerd overzicht van onze overheid krijgen met inzicht in elk aspect van fondsen, subsidies, lonen, … dat ze van ons belastingsgeld opsoeperen.  ‘t Kan zijn dat we dat nu al hebben ergens diep verscholen bij één of ander onderdeel van het ministerie van financiën maar dan zal het wel niet kloppen of gewoon niet verstaanbaar zijn. De meeste bedrijven moeten hun jaarcijfers ook publiceren, een mastodont van een bedrijf als de Belgische overheid moet dat dus ook kunnen: transparant, bereikbaar, begrijpbaar, leesbaar en digitaal… who’s with me!!

What are you doing with our money!?

View Results

Loading ... Loading ...

4 Responses to “Your money”

 • Zie hier: http://www.begroting.be/ . Ge kunt klikken op Cijfers, de tabellen die je daar vindt zijn leesbaarder dan de wetteksten (1000 blz!) die je vindt bij “Begroting 2009 Online” op de homepage.

  Bereikbaar, leesbaar en digitaal. Nu nog transparant (zonder wetstratees/boekhouderees te moeten kunnen) en begrijpbaar (dito).

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @boskabout Dat is al een halve stap in de goede richting, nu nog transparantie, zekerheid dat de cijfers kloppen, controle er op en we zijn helemaal content…

 • P.H. Spaak said

  Het rekenhof doet niets anders dan controleren en zorgt voor een kritische noot mbt financiën. Allemaal te lezen op http://www.ccrek.be/NL/PublicatiesFederaleStaat.htm . En dat allemaal zomaar voor het grijpen

  En ligt het aan mij, maar in tijden van financiële crisis naar de bedrijfswereld verwijzen mbt transparantie lijkt me niet echt aangewezen…

 • En zou je dan tijd hebben om al die rapporten te lezen? Zou je dan nog wel tijd hebben om te werken, en dan dus genoeg belastingen betalen om al die kwieten ook effectief te betalen?

  proficiat trouwens met uw 0,03 miles al…

Leave a Reply