11/2 2009

Behind the scenes

3

Gisteren gaan luisteren naar het verhaal achter de Kinepolis groep: ideologie, visie, policy, do’s & don’ts. Dit alles in reactie op een eerdere online protestacties op hun huidige price policy: meer daarover op de respetievelijke website en facebook groep.

Het verhaal dat we te horen kregen was oprecht en correct, gebracht door duidelijk een goed gemotiveerd team, dat op zich al is mooi. ‘t Was een redelijk lange presentatie waarin Kinepolis duidelijk wou maken dat ze gedreven door technologie streven naar de perfecte film ervaring. Allerhande voorbeelden en historische evoluties werden ons gepresenteerd. Zéér boeiend, zeker gezien vanuit een technisch standpunt. Technologie kost geld en kosten moeten terug verdiend worden… enfin, ik zou hier het hele relaas opnieuw kunnen doen. Alle zaakjes op een rijtje zetten, alle cijfers en feiten afwegen tegen elkaar en dan tot een concusie komen. Maar als ik kijk naar louter de perceptie die ik heb opgebouwd uit aandachtig te luisteren deze avond, dan kom ik tot volgende conclusie.

We krijgen als bezoeker een hoog kwalitatieve ervaring aangeboden, we zijn tenslotte allemaal vééleisende mensen. Om kwaliteit aan te bieden moet Kinepolis investeren. Om de investering terug te verdienen kan ze twee zaken doen:

- op de ultieme liefhebber mikken en exuberante prijzen vragen.
- voor massa-consumptie gaan en een schappelijke prijs  zetten

Het is tenslotte geen sociale instelling, maar een bedrijf dat winst moet maken. Vindt u de prijzen te hoog, dan moet u naar een alternatieve aanbieder gaan. Vindt u de prijs OK maar loopt u niet graag verloren in de massa, dan moet je ook maar naar een alternatieve bioscoop uitkijken. Variatie is er met hopen op dit thema, maar de consument is lui en wil gemakkelijk, goedkoop, goed bereikbaar, veel parkeerplaats, véél keuze, proper, … we want it all! En om iedereen een beetje te plezieren is er voor elk wat wils tegen een bepaalde prijs… is die prijs u echt te veel, dan moet u elders gaan.

Af en toe scheen het door in de presentatie van de CEO dat Kinepolis met moeite recht blijft staan, ik ken de cijfers niet maar dat leek me ook overdreven of een minder goede kaart om uit te spelen. Want hoe oprecht het verhaal ook klonk, ik twijfel er niet aan dat Kinepolis een goed georganiseerde marketing machine is. Anders wordt je niet zo’n successvol entertainement concern.

Positief vond ik dat ze duidelijk een dialoog willen aangaan en beseffen dat dit niet alleen een dialoog is met de massa, maar ook een dialoog met de verschillende subgroepen en niches van hun doelpubliek. Dat op zich is een stap die de meeste bedrijven nog niet hebben gezet.

Persoonlijk ben ik echt niet te vinden voor al die massa en drukte, maar als ik een bepaalde film graag wil zien op een groot scherm en met een mega sound system, dan ga ik naar Metropolis Antwerpen. Dan neem ik er met plezier, of toch bijna, alle drukke Hollanders en joelende kinderen bij. Op andere momenten ben ik dan weer in de Cartoons te vinden, om een hele andere film ervaring te beleven.

Kinepolis

[nog wat beeldmateriaal]

3 Responses to “Behind the scenes”

 • Ik begrijp de beide partijen, maar ik vind persoonlijk dat de prijs van kinepolis nog best meevalt.

  Ik bekijk het echt als een avondje uit en die 10€ voor inkom en een drankje, valt dan toch nog best mee? De metropolis-zalen brengen echt wel de beste filmtechnologie en voor sommige films gaan we dan ook liever naar een grote metropolis-zaal.

  Mooie poging van metropolis om alles te verduidelijken!

 • herfstmensje
  Twitter: herfstmensje
  said

  Even een rekensom: Als ik partner twee jaar lang, om de twee weken naar de cinema gaan, hebben wij na 2 jaar 800 euro betaald. Conclusie voor mij: Ik koop mezelf een grote tv, kies een goede film en sluit mezelf met hem op. Niet en masse, geen druk gedoe en ik heb toch nog nooit zo echt ‘de cinema-ervaring’ meegemaakt. Al vaak gehad dat geluid te hard staat, en dan die stomme pauze, neen dankt u! :)

 • Open en bloot in de coulissen van de Kinepolis

  Klikken, printen, lezen, inkaderen en eens heel vriendelijk lachen met de woordjes “extra mile”: http://grapplica.blogspot.com/2009/02/kinepolis-think-of-it-as-jujitsu.html

  grtjs Lander

Leave a Reply