25/1 2009

Lightroom saturation

4

Vaak gebeurt het dat je een bepaald aspect van een beeld wilt benadrukken omdat je de kracht van iets wilt weergeven of in de kijker zetten. Dat had ik met onderstaande beeld. Op de dijk tussen alle flatgebouwen, zag je plots een huis staan met het uitzicht dat deze mensen hadden perfect weerspiegeld in de ruit. Heerlijk die dubbele dimensie, maar ‘t was nogal een grauwe dag en de kleuren kwamen achterf gezien niet mooi uit op de pc. Je kan dit natuurlijk in photoshop doen, maar als de kleuren een beetje meezitten is het in Lightroom zo gepiept.

A room with a view

nà bewerking

de-haan-1-21

vòòr bewerking

Om te beginnen bewerk je de foto gewoon naar eigen smaak: white balancing, (high)lights, darks, clarity, … als dat allemaal naar je zin is scroll je in de development tab van Lightroom naar het kleurbewerkings panel dat er zo uitziet:

Zoals je kan zien zijn de kleuren geel Рoranje naar beneden getrokken (negatief cijfer). En niet toevallig zijn dat ook de kleuren van de bakstenen, hierdoor worden deze kleuren minder gesatureerd en bij gevolg tot zwart wit gereduceerd. Daarnaast zijn de waarden van aqua Рblue opgetrokken (positief cijfer) waardoor het blauw in de weerspiegeling iets feller uitkomt. Wat betreft de andere waarden die verschoven zijn, deze zijn hier niet van toepassing. Die zijn het gevolg van de eerste beeldprocessing. Als resultaat zie je nu dat het weerspiegelde beeld f̩l benadrukt wordt in het beeld en dat was de bedoeling.

Zo zie je dus dat je met een paar éénvoudige sleepacties in Lightroom de nadruk hélemaal kan verleggen. Op voorwaarde dat de kleuren dit toelaten, als er in de weerspiegeling te veel geel had gezeten dan werkte deze methode niet omdat de weerspeigeling dan ook tot zwart wit zou gereduceerd worden. In dat geval kan je best photoshop gebruiken.

4 Responses to “Lightroom saturation”

Leave a Reply