8/1 2009

tikitag

5

tikitag

Ik had al een tijdje in de speelkast een doosje staan met de letters tikitag op. Klinkt als een variatie op tikkertje maar in feite is het een soort geavanceerde kaartlezer. Zelf zeggen ze het zo:

TikiTag is a personal RFID reader created by Alcatel-Lucent that uses RFID tags to trigger what TikiTag calls Applications, which can include opening a webpage, sending a text message, shutting down the computer, or running a custom application.

Vrij vertaald wil dat zeggen dat als je met een bepaald kaartje over de kaartlezer gaat, je computer een vooraf gespecifieerde handeling gaat uitvoeren: een webpagina tonen, een geluid afspelen, een filmpje of foto weergeven, je computer standby zetten, etc…

Het ding installeren is echt een fluitje van een cent: USB reader inpluggen software downloaden en installeren en je bent good to go. Om effectief een scenario te configureren, zodat er een actie gebeurd zodra je met het kaartje over de lezer gaat, daarvoor moet je naar een online dashboard gaan. Deze configuratie is snel, zéér intuïtief en eenvoudig, nog een pluspunt.

Dus 10 minuten na het uitpakken van het doosje heb je een geconfigureerd en toegepaste tikitag op je bureau staan. En al die mogelijkheden die het toestelletje biedt zijn leuk, op één of andere manier wel handig maar ik kan me op dit moment nog niet bedenken waarom ik het zou gebruiken.

 • Tijdens presentaties: je tagged voorwerpen die je wilt tonen en die open na over de kaartlezer geschoven te hebben via de beamer op groot scherm
  –>Dan heb je met powerpoint minder werk aan om hetzelfde te bereiken.
 • Websites openen daar zijn snellere en efficienter manieren voor
 • Automatisch sms’en versturen kan ook via andere applicaties
 • Al iemand social sites openen of opslaan in een database als hij voorbij een kaartlezer wandelt… tja, ik weet niet goed af dat wel iets is.

Maar volgens mij ligt de beperking niet in de toepassing, das gewoon een kwestie van tijd en waarschijnlijk biedt de API meer mogelijkheden. De echte beperking ligt momenteel in de kaartlezer die nu naast je computer staat.
Stel je voor dat er een kaartlezer in je auto zat, vanaf dat je instapt weet de kaarlezer aan de hand van de badge die je op zak hebt dat je naar huis vetrekt, hij stuurt een signaal naar je huis zodat de verwarming opgezet wordt (of de airco afhankelijk van het seizoen) en een sms naar je lief dat ze de patatjes kan opzetten. Als je thuis komt leest de kaartlezer in de voordeur je badge en je favoriete muziek speelt terwijl je jas nog maar aan de kapstok hangt. Je stapt de deur weer biuten en automatisch worden de telefoontjes van je vaste lijn naar je GSM doorgeschakeld… enzovoort enzovoort!

Kortom, nu al een leuk tool met ei zo na practische toepassingen maar nog even wat verder uitbroeden alvorens uw huis om te bouwen. One to watch!

[more pics]

5 Responses to “tikitag”

 • Comicsken said

  zoek ook maar eens op Nabaztag :)

 • [...] aan testen geweest met de tikitag en daar dan ook meteen wat product photos van genomen. De setup was simpel: op een witte ondergrond [...]

 • Een bedenking hierbij … of ze gebruiken de RFID om als microchip in te planten. Om die manier weten invloedrijke mensen ten alle tijden waar hun kinderen zijn (want het gevaar op kidnapping is toch zo relevant?), ze maken het verplicht onder het mom van mediche veiligheid (dan heeft het ziekenhuis meteen uw gegevens bij een ongeval),… of om reclame te personaliseren (minority report-gewijs)… ik wil het zeker niet te negatief inzien, maar zou dan toch graag eerst weten wie er allemaal mijn RFID kan uitlezen voor ik aan uitzenden begin. Gewoon een bedenking ;-)

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Dat is een terechte bedenking. Maar je hieft die zaken niet direct te verplichten hé en als social watcher in te schakelen. Je kan het ook voor je eigen gebruiksgemak gebruiken en dus zelf configureren… daardoor bepaal je dus zelf wat er uit te lezen valt.

 • absolutely true. Heeft zeker potentie. Zetes is oa een Belgische firma die ontwikkelt en ze al volop inzet in de industrie. Denk maar aan toepassingen als een container komt een haven binnen, wordt automatisch herkent …and so on. Dus het zou wel eens sneller in de ‘commerciële’ elektronica zijn ingang kunnen vinden dan gedacht…

Leave a Reply