4/1 2009

vreemd

3

Zoals op de fotoblog te lezen is ben ik vandaag voor 2 uurtjes naar Doel getrokken, initieel omdat ik dacht dat er daar een vervallen wereld, verlatenheid, pitoresque en fotografisch een heerlijke plek om te vertoeven zou vinden. En ‘t was allemaal niet waar of ‘t was allemaal wel waar maar dan niet in het aspect waarin ik het verwachtte.

Ik voelde haast de woede en het verdriet van dit dorpje aan de Schelde.  Als je aan de rand van dit dorp, aan de oever van de Schelde staat zie je links  de koeltorens van Doel en aan de overkant van de Schelde zie je de contouren van het pitoresque dorpje Lillo, geëerd en geprezen om zijn uniek karakter. Waarom Lillo wel en Doel niet denk ik dan. Enfin, ‘t is gewoon een realiteit maar als ik dan kijk naar de huizen die er dan recentelijk nog gebouwd zijn, vlak voor de verklaring, dan kan je de frustratie van die mensen bijna voelen: leeg en vervallen staan ze daar soms met nog een occasionele bewoner maar overal zie je de tijdelijkheid van deze plek weerkeren. Want ook al ligt Doel ver in het haven gebied, is de weg er naar toe is soms vreemd, haast buitenaards, het blijft een leuke plek om te wonen: zeker als je van contrasten houdt: de industrie vs het eigenzinnige dorpje

Het voelde een beetje misplaatst op die plek, respectloos terend op het leed van een ander, met de camera in de hand. De bedoeling was om die verlaten panden te betreden en deze vast te leggen op de digitale plaat. Maar eenmaal daar vond ik die panden niet meer zo boeiend en bovendien had ik het gevoel dat ik werkelijk bij iemand in de slaapkamer zou binnenstappen… en dat doe je niet want dat is respectloos. Dus heb ik me laten leiden door mijn gevoel en het contrast dat zich fel manifesteert vast te leggen en het verhaal dat de mensen hier duidelijk kwijt willen.

Doel

[volledige setfull screen]

3 Responses to “vreemd”

 • Frederik
  Twitter: Fredjefoto
  said

  Straffe reeks wel ! Ik moet er ook nog eens naartoe gaan want het lijkt met echt wel een hallucinant tafereeltje!

 • blijkbaar moet iedereen die een fototoestel heeft toch eens langs doel passeren… Ik snap het wel hoor, maar ik heb het nog niet gedaan. Al die foto’s die er al gemaakt zijn. Zo’n mooie foto’s soms. Moet ik er dan ook nog maken?

 • Miche said

  Ok dus naast mooie foto’s maken (wat je echt wel weer gedaan hebt), slaag jij er ook in met woorden te schrijven wat velen bedoelen. Zoals jij je daar in doel voelde, dat had ik ook. Alleen kan ik dat niet goed verwoorden. Goed gedaan!

Leave a Reply