2/1 2009

trammen

6

Vroeger had ik een hekel aan openbaar vervoer, ik nam toen elke dag de bus naar ‘t school zat dan een uur tot één uur én half gekneld tussen een stel stinkende zwetende mensen, vooral als het regende,  in een vervoermiddel dat zich met horten en stoten voortbewoog. Ik heb na mijn middelbaar gezworen  nooit meer functioneel met het openbaar vervoer te rijden.

De laatste tijd begin ik daar stilletjes aan op terug te komen. Er stopt hier vlak voor mijn deur een tram, niet onbelangrijk en vooral het is zo heerlijk gemakkelijk om in het weekend snel over én weer te gaan naar ‘t stad. Ik heb vandaag zelfs vier keer de tram genomen, dat is meer dan in de vorige tien jaar samen. Als ik hetzelfde had gedaan met de wagen had ik er drie keer zoveel tijd voor nodig gehad:in de file naar daar,  de wagen kwijt spelen, naar mijn einddoel wandelen… Nu heb ik in alle gemak nog eens rond kunnen kijken in mijn eigen stad en me vooral niet hoeven opboeien in het verkeer en de andere idioten die, net zoals ik normaal alles met de wagen willen doen.

Wat er ook nog zo leuk aan is dat je heerlijk kan observeren: pubers met elke een oortje in van de iPod, bomma’s die zuur kijken naar al dat jonge geweld, moeders die 12 ogen nodig hebben om kroost van ongelukken te weerhouden, oude mannetjes die hard naar drank ruiken, kokette mooie dames die zuining voor zich uit kijken alsof elk oogcontact een stuk van hun schoonheid zou weg happen,… Ondertussen schuift de stad aan de ramen voorbij en éénieder zie je wegdromen met de blik naar buiten maar de gedachten heel elders.

6 Responses to “trammen”

 • Dat mis ik dus. Trammen. In Antwerpen. En inderdaad, het is heerlijk om dan rond je te kijken en al die mensen te zien. Ik zat regelmatig op tram 12 en daar zie je de hele wereld: afrikanen, mahrebijnen, turken, aziaten, chinezen,… van jong tot oud. Alles erop en eraan. Jaja, het is wel een avontuur!

 • Frederik
  Twitter: Fredjefoto
  said

  Vroeger had ik ook een pesthekel aan openbaar vervoer. Maar nu is dat heel wat minder. Zeker in de winter ! En om eerlijk te zijn met een Camera en/of laptop in je rugzak is het niet ideaal om als op een fiets te kruipen

 • Ik heb een haatliefdeverhouding met trams. Over het algemeen vind ik ze fantastisch. Maar alleen als het niet al te druk is, een beetje kan wel. Maar sinds ik met een buggy door de stad reis is het soms echt frustrerend (ik schreef ooit een relaas op mijn blog, echt superheftig). Ik ben er net achter gekomen, nu ik vehuisd ben, dat er geen tram 12 is waar ik met mijn buggy opkan. Ik overweeg een klacht bij de lijn…

  Wel tof dat je weer onder de tramreizigers zit. Milieuvriendelijker, best aangenaam en inderdaad soms echt zoveel handiger!

 • Ik vind het vooral weer en hele mooie foto!

 • leuk stuk, leuke foto!

 • nice pic Nico, you’re getting damn good at it :)

Leave a Reply