28/12 2008

vrije tijd

2

Vandaag met twee verschillende mensen eenzelfde gesprek gehad, over het zelfde onderwerp dan toch. Het ging ‘m er om dat mannen veel meer een doelgerichte vrijetijds invulling nodig hebben dan vrouwen. De meeste mannen die ik ken hebben allemaal een bezigheid / interesse om hun vrije uurtjes met te kunnen doorbrengen. Dat gaat van voetballen, tegels bestuderen, muziek maken, konijnen fokken, kanaries opvoeden tot fotograferen etc … Ik kan bijvoorbeeld perfect bezig zijn met mijn interesses van vrijdagavond tot maandagochtend vroeg. Ik zou er bijna het eten voor laten, zo druk en gepassioneerd ben ik er met bezig.

Vrouwen daarentegen zijn helemaal niet zo ‘doelgericht‘ als mannen, zij zijn eerder gericht op entertainement en beleven, sociale contacten en weet ik veel wat nog allemaal. Versta me nu niet verkeerd hé, ik probeer hier geen stereotiep beeld tussen mannen en vrouwen te schetsen. Natuurlijk hebben vrouwen ook interesses en bezigheden en (zelf)ontplooiings facetten. Maar ik stel in mijn eigen omgeving vast dat dit bij mannen de drang om de vrije tijd zinvol in te vullen véél hoger ligt dan bij vrouwen. Mannen zijn sowieso meer prestatiegericht dan vrouwen, wij willen kost wat kost vooruitgang maken in wat we doen, zij het professioneel of recreatief. Daar kunnen we niet aan doen, dat spel tussen ons benen zit daar voor iets tussen. Vrouwen hebben minder die prestatiedrang. Laat ik het anders zeggen, de vrijetijdsbesteding bij vrouwen mag willekeuriger zijn.

Ik stel het hier allemaal een beetje zwart wit voor, er zijn natuurlijk nuances om rekening met te houden. Maar uiteindelijk vraag ik mij af waar dit verschil vandaan komt. Of misschien is er geen verschil… u mag mij altijd van het tegendeel overtuigen!

Let wel ik spreek over het feit dat mannen die ‘zinvolle tijdsbesteding’ nodig hebben of toch de perceptie er van. Niet dat hun invulling zinvoller is dan die van vrouwen. Om elk week naar de voetbal te gaan kijken lijkt me niet zinvol, plezant dat kan zijn, maar zinvol zeker niet.

't verschil i vrije tijdsbesteding tss man & vrouw

 • 't zit 'm in 't koppeke (80%, 12 Votes)
 • 't zit 'm tussen de benen (of net niet) (20%, 3 Votes)
 • don't question the hand of God! (0%, 0 Votes)

Total Voters: 15

Loading ... Loading ...

2 Responses to “vrije tijd”

 • wij vrouwen zijn ook continu bezig met één van onze grootste hobbies… Praten!
  ik denk dat het verschil hem zit tussen het feit dat mannen twee dagen kunnen bezig zijn met bv konijnen fokken. Wij kunnen dat ook, maar zo’n konijn praat niet terug en is helemaal niet geïnteresseerd in onze wilde verhalen. Daarnaast is het wel zo dat wij én praten én onze andere bezigheden kunnen combineren met elkaar. Daarom zijn wij vrouwen! :p
  Voor de rest ist toch wel een beetje stereotiep hoor :p maar dat is dan weer de gelijkenis tss man en vrouw: we denken graag zwart-wit

 • vrij-natuurlijk
  Twitter: pitslamp
  said

  Waarom scholen zijn zoals ze zijn: Krachten tegen fundamentele verandering…

  Dit artikel is gelinkt vanaf mijn blog | This article has been linked from my blog…

Leave a Reply