8/12 2008

about a year ago

8

Dat ik altijd al graag kiekjes trok, is al héél lang duidelijk. Op feestjes, uitstapjes en allerhande dingen was ik diegene die met een digitaal fototoestel steeds zorgde voor de fotookes: zat, nuchter, candid, geposeerd… een hele collectie heb ik er op na gehouden! Maar stilletjes aan drong het tot mij door dat ik met dat digitale kleinnood niet echt aan mijn trekken kwam. Net een jaar geleden heb ik voor het eerst een DSLR in mijn pollen genomen. Kameraad -db- had zich een Canon EOS 400D aangeschaft en die kreeg ik even in mijn handen geduwd om eens te proberen. Afgaande op het gevoel, de mogelijkheden en de mogeijke resultaten was ik verkocht.  Sindsdien is het allemaal redelijk snel vooruit gegaan. Via P. een beetje advies opgevraagd en een paar dagen later had ik mijn eigen DSLR: een Nikon D40, een prima instappertje. Vanaf die moment heb ik haast geen dag de deur achter me gesloten zonder mijn favoriete instrument onder mijn armen.

‘t Is een steil leerprocess geweest ondertussen, met allerhande tips langs alle kanten, veel lezen op ‘t internet, boeken kopen en vooral veel oefenen en proberen… Frustratie als iets niet lukt, boos als je niet hetzelfde resultaat als die ene foto die je als voorbeeld gebruikte of het idee dat in je hoofd zat en soms verbaasd over het goede resultaat … ondertussen heb ik geleerd dat je eerst moet leren kruipen, dan stappen, dan joggen en dan pas rennen. Er is dus nog een lange weg af te leggen maar die wil ik gerust bewandelen op mijn dooie gemak. Ik ga niet beginnen stressen voor mijn hobby & passie, dat zou ongeveer het stomste zijn wat ik kan doen.

Anderzijds heb ik al wel geleerd dat ik vooral hou van foto’s die een mooi verhaal vertellen. Versta me niet verkeerd een foto moet sprekend en doordacht zijn. Maar soms zie je iets en moet je snel reageren om het moment vast te leggen, daar hou ik van. Daarnaast is het opzetten van een eigen verhaal ook heel leuk: alles in scéne zetten om dan toch een spontaan beeld te genereren. En een oordeeel over een foto is zéér subjectief: smaken verschillen dus zorg ik ervoor dat – ik – het beeld absoluut mooi vind en als iemand anders zegt: “hé das knap“, dan is dat mooi meegenomen en voel ik me vereerd!

Materiaal gewijs heb ik ook al heel wat watertjes doorzwommen. Eerst en vooral heb ik me een Sigma 1.4 30mm aangeschaft, mijn eigenlijke favoriet. Deze lens verplicht je om jezlf te positioneren in functie van het onderwerp dat je wilt fotograferen en het resultaat met deze lens is altijd zéér bevredigend. Maar meestal zit er éne Sigma 2.8 18-50 Macro aan mijn body vastgedraaid: een beetje breedhoek, een beetje tele, een beetje macro. Ideaal voor elke niet speciefieke situatie. Verder nog de Nikkor 70 – 300 VR voor het lange afstands werk, zeker naar portretten etc. De lenzen die bij de D40 kit kwamen… die liggen ver in de kast weggeborgen. Daarnaast nog een goei statief op de kop getikt en een Nikon SB-600 om hier en daar wat elementen in ‘t licht te zetten.

Wat body’s betreft ben ik aan mijn derde exemplaar toe. Nadat ik mijn D40 door een domme kuisfout naar de fillestijnen had geholpen heb ik me een D80 aangeschaft: de moglijkheid om de verschillende parameters snel te wijzigning liggen bij een D80 zoveel gebruiksvriendelijker dan bij pakweg een D40/D60. Maar de aankoop van die D80 was slechts een tussenstap om niet zonder camera te vallen tot de D90 uiteindelijk op de markt vrijgelaten werd. de D80 via ebay verpatst en de D90 met open armen onthaald. Zéér gebruiksvriendelijk en ongeloofelijke prestaties in ISO‘s. Van die investering geniet ik nu elke dag… écht elke dag! Een tijdje heb ik getwijfeld om voor de D700 te gaan, maar dat is niet aan de orde. Eerst zien dat ik de  buitenste grenzen van mijn huidig toestel bereik vooraleer ik weer switch. Het draait nu om persoonlijke evolutie, inzichten, gevoel en techniek en niet om de technologie an sich!

Op de wishlist staat voorlopig: 3 pocketwizards, SB-900 en wat flitsstatieven om zowel op portretten als op locatie een extra meerwaarde en identiteit aan de foto’s te geven. Hard werken en véél sparen is de boodschap. But we have our ways of getting what we want!

Inderdaad bij deze hobby komen er veel aspecten kijken: investeringen in materiaal,  constant bijleren, tijd maken en vooral motivatie, … je hebt ze allemaal nodig. Ik ben bereid om hiervoor zéér veel effort te leveren… gewoon omdat ik het leuk vind. Ik ben gek op beelden en als ik beelden kan vastleggen vanuit mijn perspectief dan ben ik meer dan tevreden. Er is nog een lange weg af te leggen dat merk ik aan het feit dat ik mijn laatste foto altijd de beste vind: omdat ik dan mijn laatste ervaringen, technieken, inzichten… al dan niet automatisch heb toegepast!

En het leuke is dat je meestal uit je kot moet komen om een leuk onderwerp vast te pakken. En éénmaal bezig loopt je hoofd helemaal leeg en vult het zich maar met één item… het volgende beeld en hoe kan ik dat het beste weergeven!

Mijn kiekjes kan je hier vinden: flickr sets & photoblog

8 Responses to “about a year ago”

 • Wouter said

  Goh, ik kan me wel inleven bij jou. Ben ook altijd degene geweest die altijd en overal een fototoestel mee had en foto’s trok. Als ik geen fototoestel mee had dan pikte ik die van iemand anders en begon foto’s te trekken.

  Heb ook altijd graag naar foto blogs gekeken, ik ben verslaafd aan flickr explored ook.

  Ik heb wel nooit nagedacht of mijn foto’s wel mooi waren.. ik had gewoon graag van alles een herinnering. Heb sinds enkele maanden een zware krachtige pocketcamera :) maar nu denk ik soms bij mezelf, trek jij wel mooie foto’s? en vraag ik me af of mijn foto’s niet gewoon onnozel zijn.

  Ik heb beslist een zware dure pocketcamera te kopen ipv een DSLR omdat ik dacht van, een dslr altijd meesleuren is te ambetant, te groot, en weer die druk of je wel zelf mooie fotos kan maken..

  Momenteel is het dus een beetje stiller bij mij met fotos trekken maar ik ben lightroom aan het verkennen. Oude foto’s bewerken vind ik momenteel superleuk, wat een verschil!

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Inderdaad, lightroom opent perspectieven.

  Betreft het steeds meesleuren van de DSLR, zo zwaar is dat niet en na en tijdje is dat een gewoonte!

 • Wouter said

  Ja lightroom is super idd :) enigste waar ik nog negatief over ben (misschien nog niet genoeg ontdekt) is de library.. er is geen mogelijkheid om deze mooi deftig te organiseren en bezichtigen zoals in Aperture precies. Kan het dat het de bedoeling is dat je in lightroom gewoon shoots archiveert(export) en als je ze nodig hebt terug inlaad?

  En straatfotografie dan bijvoorbeeld, neem jij gewoon foto’s of vraag jij of het stoort een foto te nemen? Of ga je beetje afstand nemen en met een ‘zoomlens’ subtiel onopvallend wat foto’s trekken.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Lightroom kan je perfect organiseren.
  Je moet dat instellen in het popup scherm dat je krijgt voor je importeert, daar vragen ze hoe en wat.

  Wat betreft straat fotografie. Vragen doe ik soms. Meestal positioneer ik me zo dat het duidelijk opvalt dat ik een foto ga trekken en oogcontact maken is ook belangrijk. Meestal laten ze het dan begaan. Dat is ook een beetje kijken wat voor mensen je fotografeert. Bescheidenheid en respect is daar troef. Straatportretten met telelenzen is niet echt mijn ding. Je mist feeling en duiding in je beeld daardoor.

 • Prima stukje en zo herkenbaar.
  Ik heb zeg maar een half jaar een Canon 40D aangeschaft en begin de basis steeds beter onder de knie te krijgen.
  Cursus/Workshops gevolgt, moet me alleen meer toeleggen op het lezen van nog meer informatie.

  De hobby is geweldig, alleen hier in de buurt te weinig om te schieten.
  Misschien toch maar naar Antwerpen verhuizen;-)

 • Zeer leuke post, ik herken mezelf. Wel twee vraagjes
  1/ waarom de pocket wizards? Met je nikon kan je toch ook draadloos de fliters sturen, slecht in twee groepen, maar toch…
  2/ ik twijfel om mijn D80 te vervangen owv de iso’s. Zijn ze echt zo verbluffend als ik overal lees?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Karim:

  1) Dan hoef ik niet mijn flitsers ook uptegraden. k kan er nu eender wel oud ding aan hangen.

  2) Ik kan alleen maar volmondig ja zeggen…

 • Koen said

  Zoals altijd mooie foto’s en leuk voor te lezen.

  Ik ben mezelf ook sinds een maand een Sony Alpha cadeau gedaan.

  Nu enkel nog tijd maken …

Leave a Reply