17/11 2008

cursus

0

Vandaag en morgen zit ik op cursus meer speciefiek op Certified Scrum Master. Cursussen volgen is fantastisch om twee redenen:

  • je krijgt de kans om met mensen uit hetzelfde vakgebied eens te praten. Of juist met mensen die hetzelfde doen maar in een ander vakgebied, dat is nog beter omdat je dan echt een globaal zicht krijgt op problematiek etc..
  • je kan en mag bijleren, vragen stellen en je krijgt antwoorden. Je genereert nieuwe inzichten die je kan laten rijpen om later in je bedrijf ter sprake te brengen of gewoon kan toepassen 2 dagen later op ‘t werk.

Er staat één ding als een paal boven water: je leert er dat iedereen op één of andere manier met dezelfde problemen worstelt: of je nu camions maakt, worsten draait, kleren aan elkaar naait, software ontwikkelt of websites maakt… éénmaal je bedrijf een bepaalde omvang aanneemt, komen de issues als ongenode gasten langs. Iedereen die in zo’n cursus zit worstelt met een concreet probleem waar hij een antwoord op zoekt: hoe kan ik iets beter organiseren, hoe kan ik iets beter communiceren, hoe kan ik iets beter structureren, wat moet ik doen om resultaten te boeken,  etc… Aan de hand van practische oefeningen proberen de lesgevers inzicht te geven in hoe de theorie zich in de praktijk vertaalt. Hoe stom, eenvoudig of doorzichtig de oefeningen ook zijn ze hebben hun nut.

Zo heb ik vandaag een vakantiebochure gemaakt voor zongevoelige en aquafobische marsmannekes die willen paragliden. Heb ik 10 minuten lang een balletje doorgegeven. Heb ik landen gekwoteerd op hun ‘Hoeveel werk heeft de Kerstman om hier pakjes rond te delen op Kerstnacht‘… Yep, I know!

Ik ben altijd zéér critisch als ik zulke cursussen volg, niet omdat ik niet geloof in het concept maar omdat ik wil ondervinden dat iets werkt! Soms worden argumenten in het leslokaal van tafel geveegd met een mopje of een one liner waarmee ze dan denken dat hun punt bewezen is:”You don’t need that” – “says who!“  “You are responsible, you’re boss is not to the point“… etc! Ik ben daar niets mee! Ik wil een antwoord op mijn concreet probleem. Enfin, tot nu toe is dat in deze cursus allemaal goed meegevallen. Maar we zullen in de komende weken – maanden kijken of we iets concreet hebben gehaald uit deze cursus.

Leave a Reply