26/10 2008

La Palma

0

De gecombineerde opdracht van the misses en mij is volledig gelukt: zon – zee – bergen – rust – mooie natuur ‘t was allemaal te vinden op La Palma. Een vulkanisch eiland, het steilste van de wereld, van waaruit je overal de zee kon zien. Met kronkelige wegen wegen die zich als een slang rond het eiland wikkelen. Wegen wat zeg ik… er is één hoofdweg die rond het hele eiland gaat. En vandaaruit vertrekken tientallen kleine weggetjes die je via gigantisch steile paden naar boven op de bergtop brengen of naar het zwarte stenen strand brengen.  Rijden is er een waar genot, want je komt amper iemand tegen op de weg anderzijds moet je jezelf goed concentreren want een fout wordt daar meteen zéér zwaar gestraft, getuige de vele kleine gedenkstenen langs de weg waar we vaak verdrietige mensen bloemmetjes zagen plaatsten.

Er zijn eigenlijk maar drie kleuren die het eiland domineren: zwart – groen – blauw. De stranden en hellingen zijn gitzwart van de lava die uit de vulkanen zijn gespoten maar her en der beginnen er op deze vruchtbare ondergrond mooie groene bomen en struiken te groeien en dat maakt een mooi contrast. Dit alles is steeds omgeven door een (meestal) felblauwe lucht of een donkerblauwe zee! Mooi en het blijft boeien.

Maar het moet gezegd worden… op dit eiland is er letterlijk geen kloten te zien. De dorpjes zijn verlaten en saai, als je één dorpje hebt gezien dan heb je ze allemaal gezien, inclusief de hoofdstad. De bevolking is echt oerlelijk en mega onvriendelijk… en ik neem ze het niet kwalijk (dat onvriendelijk zijn toch niet). Hun prachtige eiland is door een bende alternatieve duitse hippies opgekocht en tegen woekerprijzen weer verkocht. De locals zijn over het algemaan arm en het mooie natuurlandschap moet wijken voor lelijke resorts voor vadsige toeristen die alles binnengelepeld willen krijgen en willen beleven zonder te leven.

Maar wij zaten ver van dit alles in onze kleine casita met zicht op de zee en vulkaan in het zuidelijkste punt van het eiland: Fuencaliente (Hete bron). Een ideale plek als uitvalsbasis zowel oostelijk als westelijk. Ver rijden hoef je niet, het eiland is maar 50 km lang en 23 km breed. In totaal hebben we zo’n 600 km gereden op zoek naar mooie plekjes en uitzichten, en we hebben er véél gevonden. Slechts 2 keer zijn we “gezond” gaan eten. Ongeloofelijk lekkere vis in een paradijselijk openlucht resto in “La Bombilla” en een andere keer pizza in een Art Deco resto met zicht op de ondergaande zon. Maar de beste plek om te eten was ons terras met dat prachtige uitzicht! Meestal heben we dus zelf een potje gekookt…alles op ons tempo zonder mensen in de buurt!

Enfin, ik kan hier nog veel vertellen maar beelden zeggen méér… hier een selectie van 60 foto’s en beter nog hier kan u de foto’s op de kaart zien!

Leave a Reply