17/6 2008

Lange Wapper

5

‘t Is allemaal discussieerbaar, de pro’s & cons van die Lange Wapper brug die ze rond Antwerpen willen bouwen. Enerzijds is het een ware verkrachting van het huidige zicht op Antwerpen…. zeker het zicht van het eilandje en van de rechteroever naar “The Leftbank” zal zwaar gehavend zijn.

Maar  anderzijds zijn er ook een aantal positieve aspecten. De constructie van deze brug is een (tijdelijke) boost voor de omgeving. Daarnaast zal het soelaas brengen aan het nijpende file probleem dat Antwerpen nu teistert. Doordat de files verminderen of zich enigzins verplaatsen zal de Antwerpse grootstad en de haven meer toegankelijk worden en zo meer economische activiteit aantrekken, wat dan weer job mogelijkheden op langere termijn garandeert. En als ik de foto’s & video zo bekijk zal de brug een knap staaltje zijn van architectuur en techniek. Want het oog wil ook wat.

Conclusie:Voor mij is het geen “bridge too far“, so I’m in favor! Maar dat wil niet zeggen dat ik zomaar vind dat ze elk stukje historisch erfgoed of streepje groen moeten platwalsen om plaats te maken voor de toekomst! Evenwicht, dialoog en relevantie zijn de maatstaven waaraan geijkt moet worden.

5 Responses to “Lange Wapper”

 • Laat ons zeggen dat ik niet volledig ‘tegen’ ben. Kijk hier eens: http://ademloos.be/

 • Nico said

  Ik ben het toch ook niet met je eens. Inwoners van Luchtbal, Merksem, Deurne, Linkeroever en Antwerpen-Noord (en dat zijn er samen heel wat) gaan er wat betreft overlast (lawaai, fijn stof, verkeersdrukte…) allemaal op achteruit. Fijn. Voor hen maakt het niet meer uit dat het een ‘knap staaltje architectuur’ zal zijn. Professor Allaert – een autoriteit op vlak van ruimtelijke planning – noemde het ‘een project uit de Middeleeuwen’ (sic). Bovendien is er een haalbaar ander tracé voor handen. Kijk hiervoor op http://www.oosterweelverbinding.info

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Gelijk heb je, ik zeg ook niet dat ik met alles en elke invalshoek heb rekening gehouden. Ik ben voor omdat ik het globaal gezien wel goed vind voor Antwerpen maar dat wil niet zeggen dat er geen andere oplossingen ook mogelijk zijn, die dan ook weer andere negatieve aspecten hebben. Zoals ik al zei ‘t is discussieerbaar.

 • missy_l said

  ik kan me toch ook niet vinden in het project. en het gaat niet alleen om de inwoners van de antwerpen noord of patrimonium maar bijvoorbeeld ook om het stukje natuurgebied rond de zeevaartschool en de vroegere “radicals” die in de schaduw van de brug gaan staan.
  doe mij maar de oosterweelverbinding…

  en het heeft niks te maken met een mooie brug (die mag er van mijn part gerust komen, connect to the leftside) maar alles met leefbaarheid en daar heb ik mijn grootste twijfels over.

 • Micheke said

  Ik snap ni goe wrom ze het eilandje eerst gaan profileren als één of andere place to be. Keisjieke appartementen neerpoten etc en der dan een brug over gaan planten. Al ist een gouden brug, een brug is een brug en zoiets zorgt zoiezo voor slechtere levensomstandigheden. En dan gaan we nog fucking veel moeten betalen om over die brug te mogen rijden. Sorry maar ik vinnet echt al één van de onnozelste dingen ooit, heel die domme brug

Leave a Reply