3/6 2008

Free Wifi again

5

Yep hier zijn we wéér met onze monoloog omtrent free citywide wifi access. Aanzet vandaag is tweeërlei… enerzijds een factuur van fucking Mobistar die mij 329€ in mijn kas draait voor en zielige 30mb verbruik… kunde dat geloven 329€ voor zo ‘n kleine hoeveelheid… ik ging uit mijn dak toen ik dat zag… Enfin, daar komt nog wel een staartje aan later!

Anderzijds had ik het vandaag met een collega over een soort free wifi concept dat hij bedacht had. Geniaal, alleen bestond het al onder dezelfde vorm maar met een andere naam: Fon! ‘t Bestaat al een tijdje en in het buitenland is het geweldig aan ‘t boomen. In Spanje zijn er zelfs hele steden die covered zijn met Fon. Wat het in detail allemaal juist inhoud moet u zelf maar eens lezen op de website maar ‘t komt er op neer dat als je acces geeft via je fon access point of router aan anderen dan kan je zelf ook over al ter wereld gebruik maken van hun Fon wifi acces. Beetje een comunne voor de wifi’s onder ons.

Alleen begrijp ik niet waarom het in ons allerschattigst Belgenlandje niet aanslaagt. Antwerpen heeft zo al zijn stekjes her en der waar je Fon-gewijs kan surfen maar overweldigend is het niet. Volgens mij kunnen daar drie oorzaken van aan de basis liggen:

 1. Onze ISP’s zijn zo gierig (en duur) met bandbreedte en downloadlimieten dat we als pietje dood zijn dat voor het einde van de maand onze lijn op smallband gezet wordt. Via fon kan je nochthans perfect instellen wat iedere bezoeker kan en mag verbruiken op jouw lijn
 2. Er is gewoon nog niet genoeg evolutie of revolutie in de mobile device wereld. De prijzen voor de toestellen zijn duur, de iPhone is nog niet uit in België om deze markt een concurentiële boost te geven. Fring – Skype, … en van alle andere applicaties zijn nog niet genoeg ingeburgerd bij ons Belgen en de meeste hebben er het juiste device nog niet voor. GSM en SMS is al uitgebreid genoeg denken we blijkbaar… voorlopig! En dan hebben we nog niks gezegd over moblogging, twitteren, etc…
 3. Wij leven niet in megapolen waar je als individu toch anoniem naar buiten wil komen om onder de mensen te zijn zonder daarbij sociaal contact te leggen. Alleen op café zitten met je laptop zit er niet in bij ons. Wij gaan op café voor actief deel te nemen aan het sociale process niet om als toeschouwer er op te zitten kijken. Met andere woorden Belgen zitten op café om pinten te drinken en te zeveren, niet om te bloggen of te werken.

Dus denk je dan, dipfico hou u bakkes over die free wifi en betaal braaf u exuberant GPRS abo bij afzetter van dienst Mobistar. Maar ik vind dat als de technologie en de Service Providers een beetje de kat uit de boom kijken dan moeten we maar andere alternatieven pushen. Free wifi netwerken promoten zal er voor zorgen dat er minder data verkeer door de providers kan aangerekend worden waardoor ze hun prijzen moeten laten zakken. Prijzen laten zakken zal het verbruik dan weer verhogen waardoor de vraag naar mobile devices zal stijgen omdat de drempel lager ligt qua kosten… en zo zijn we vertrokken! Hoe en wat om dit te concretiseren moet ik nog eens uitdokteren, maar objectief gezien moet dit haalbaar zijn.

Anyway, my two cents…

in G33k , Opinion Tags: , , ,

5 Responses to “Free Wifi again”

 • En dat allemaal dankzij Mobistar. Start the Revolution (maar je zal meer nodig hebben dan 2 cent).

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  And remember… the Revolution will not be televised

 • B.S. said

  hehe, told ya! :-)

 • Arno said

  Ey,

  Ik begrijp ook niet waarom er nog steeds een download limiet op internet zit in jullie Belgenlandje. Bij de noorderburen is dat onbekend (ook mobiel al zijn er onbeperkte abo’s voor redelijk weinig geld)…

  Internet zou free for all moeten zijn, maar dat is een droom wereld… je moet je netwerk ook beschermen tegen perverselingen (kinderporno etc) als je mensen uitnodigt te gaan downloaden via jouw aansluiting ben je ook aansprakelijk (in Nederland althans).

  Ach over een paar jaar is het toch allemaal anders, ik meen dat Bill G. ooit gezegd had ieder mens zal maximaal behoefte hebben aan 1 mb per persoon…. ik heb een camera die het drie voudige nodig heeft voor 1 foto :-) zo zal het ook wel met internet gaan!

  Groeten!

  Arno

 • steven said

  Sommigen denken dat het een aflopende zaak is, nog voordat het echt is doorgebroken.
  http://itprofessional.be/business.cfm?id=86027

Leave a Reply