1/6 2008

Literaire Nostalgie

5

Telkens als ik door Frankrijk rij en ik de verschillende streekborden zie voorbijschuiven langs de autostrade: Poitiers, Compiègne, La Rochelle, Orléans, Bordeaux, … dan dwalen mijn gedachten steeds af naar een aantal jeugdboeken die ik vroeger meerdere malen heb verslonden: Triomf van de verschroeide aarde, Geef me de ruimte en Rad van Fortuin. Alle drie de boeken zijn van de hand van Thea Beckman, een nederlandse jeugd schrijfster.

Ze behandelen allemaal het leven van een Bretoense ridder Bertrand du Guesclin en zijn entourage in de honderjaige oorlog… Enfin, om een lang verhaal kort te maken: ik ga deze boeken nog eens lezen of het nu jeugdboeken zijn of niet… ! Ik herinner me nog goed hoe de uren (vooral tijdens de examens) voorbij gleden als ik in één van deze boeken verdiept was…

5 Responses to “Literaire Nostalgie”

 • Toen ik 12 was, heb ik haar gezien op de boekenbeurs. Ze heeft voor mij haar boek “Kinderen van moeder Aarde” gehandtekend. Het was een hele lieve, eenvoudige mevrouw. Ik ben nog steeds een fan. Veel plezier met het herlezen van haar boeken.

 • Anne said

  Ik was ook verslaafd aan haar boeken.
  Ik ‘verwijt’ haar nog steeds waarom ik zo’n liefde voor geschiedenis ontwikkeld heb.

 • Richard said

  Ik heb voor mijn werk heel wat archeologen en historici gesproken. Zonder uitzondering wijzen ze (de boeken van) Thea Beckman aan als een van de belangrijkste redenen dat ze voor dat vak hebben gekozen. Zelf ben ik journalist geworden, maar wel een met een grote liefde voor geschiedenis. Inderdaad, met dank aan Beckman…

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 • smooth | - dipfico's daily -
  Twitter: pitslamp
  said

  [...] nog naar de Standaard Boekhandel gegaan om de trilogie van Thea Beckman aan te kopen en daar dan al eens in beginnen lezen… ik zit weer helemaal in de leesvibe die [...]

Leave a Reply