24/1 2008

Bulgaria’s abandoned children

1

Gisteren uit nieuwsgierigheid om half twaalf nog gekeken naar de reportage van de BBC over de ‘Opvangcentra’ in Bulgarije voor gehandicapte kinderen: Bulgaria’s abandoned children. Ronduit schokkend was dat. Véél woorden om dat goed te beschrijven zijn er niet. ‘t Waren de beelden die spraken, die elke minuut een beetje meer op je geweten inspeelden en je bijna deed kokhalzen van discriminatie op het hoogste niveau. De beste vergelijking is dat die kinderen in een concentratiekamp zitten waar ze door de omstandigheden stilletjes aan gek worden, aftakelen en zelfs sterven. Alleen is dit geen concentratiekamp dat na vier jaar bevrijd wordt, sommigen zitten hier al 14 jaar… met de zichtbare gevolgen van dien. Over de reactie van het personeel en directie… daar heb ik geen woorden voor. We doen wat ons opgedragen wordt, WTF!? Empathische robotten zijn het verplegend personeel daar… Anyway, ik vermoedde al wel dat het niet overal even optimaal is als in onze westerse landen maar dit tart de verbeelding en is een regelrechte stamp tussen de benen van de basis rechten van de mens.

One Response to “Bulgaria’s abandoned children”

  • arktifarkt said

    Heb er een kwartiertje van gezien. Eerlijk gezegd heb ik gezapt omdat ik nog op mijn gemak wou slapen. Gruwelijk is een omschrijving. Ik zag ze een meisje, die enorm in pijn was, haar gezwollen voetjes insmeren met een zalfje terwijl het haar scheenbeen was die héél duidelijk gebroken was…

Leave a Reply