8/10 2006

Mor Jongens Toch!

0

Bon, nooit gedacht dat ik hier nog eens een politiek getint berichtje zou neerpennen. Ten eerste omdat ik a-politiek ben en mijn kennis omtrent politieke thema’s vergelijkbaar is met de kennis van een konijn over astro-fysica. Ik ben hier nu de verkiezingen op VRT aan het volgen en erger mij de pleuris aan het egocentrische gedrag van de politiek geëngageerden, vooral tijdens het debat.
Voor de duidelijkheid: ik heb geen extreme sympathieën: niet naar het Vlaams Belang toe en niet naar andere extremistische partijen zoals Groen etc… Eerst en vooral heb ik mij de laatste weken geërgerd aan het haantjes- en beloftevol gedrag van de verschillende acteurs. Dit doet mij een beetje denken aan de beloftes die ik maakte naar mijn ouders omtrent studie, huishoudelijke karwijtjes, etc … zodat ik toch diezelfde avond maar een uurtje of twee langer uit mocht. Maw die beloftes stelden geen knijt voor (sorry paps en mams). Hetzelfde doen de politici, Good News show tot de telling achter de rug is… dan gaan ze weer verder met hun hidden agenda en langs alle kanten kartels vormen om toch maar op één of andere manier mee op den troon te zitten. Om nog maar te zwijgen van de rommel die ze in de brievenbus dumpen en langs de kant van de weg zetten.
Versta me niet verkeerd he, ik geloof in dialoog en beleid. Maar de mensen die echte politiek bedrijven, die zie je nu niet, die werken steeds achter de schermen. Diegene die de visies en het beleid uitstippelen en echt progressief zijn, die zitten nu ook in de zetel mee te kijken naar het poppenspel.
En dan even wat het Vlaams Belang betreft, hun programma ken ik niet (uit desintresse) enkel de grote lijnen. Ik kan er mij in de verste verte niet achter stellen maar de manier waarop dat zij geblocked worden door de rest van het politieke landschap vind ik inzielig. Partijen zoals VB en Groen zijn nodig om aan de meerderheidspartijen een geweten te geven, een engeltje op de schouder over thema’s die vaak over het hoofd worden gezien.. Maar deze mogen nooit het beleid bepalen om de simpele reden dat de sociale vrijheid van de burgers dan inrijpend wordt beperkt. Ja, ik reken daar Groen ook bij: u wilt niet weten welke maatregelen dan onze vrijheidsbeleving gaan belemmeren. Enfin, ik kan hier met mijn mening volledig naast de kwestie aan het zeveren zijn. Helaas kunnen mensen niet op een verdraagzame wijze samenleven waarbij common sense, gentleman’s agreements en sociale-openheid  -verdraagzaamheid -inzicht met de scepter zwaaien. Vandaar dit poppenspel…

Voor mijn part mogen ze de stemplicht omzetten naar stemrecht. Volgens mij zijn alle politieke partijen genoeg vertegenwoordigd in  alle bevolkingslagen om een representatieve massa te hebben die geëngageerd genoeg is om met kennis van zaken te gaan stemmen. But then again, who am I?

Maar ik was ook een beetje blij dat alle ogen op Antwerpen gericht waren in ons belgische landje. Zo’n schoon stad, dan kan het ook niet anders hé. Een beetje chauvinisme mag wel hé.
Ik zien A oek gère!

Leave a Reply