13/8 2005

Breendonk

5

Gisteren even een bezoek gaan brengen aan het concentratiekamp te Breendonk. Eerlijk gezegd was ik diep onder de indruk… Mijn interesse voor WOII is al zeer groot, neem daarbij nog een sterk inlevingsvermogen en u weet hoe ik daar verdwijn in momenten en denkbeeldige situaties.
De rondleiding via een audiotoestel (ik zou niet weten hoe ik het anders moet verwoorden) geeft je een gedetaileerd sfeerbeeld van elke ruimte en wat er plaastvond… Cellen zonder licht waar gevangen 10 uur per dag in het gelid recht moesten staan, een folterkamer, 10 uur per dag werken op één maaltijd onder een continue afransling van je opzichters, weten dat leven of dood afhangt van de kwaliteit van het werktuig dat je vast hebt… Alles was er op gericht om het moreel van de gevangen te breken: wekelijks werden er willekeurig gevangen terechtgesteld… how’s that for a stressfactor!! En overal bordjes met de tekst:

Betreedt deze plek met eerbied, deze mensen zijn gestorven voor u Vrijheid…

Zeker de moeite waard om te gaan bekijken, want woorden schieten echt te kort om deze plek te schetsen!

in Lifelog

5 Responses to “Breendonk”

 • Renegade said

  al die schrijffouten …

 • twee jaar geleden es geweest, vond het wel iets hebben. vooral die eerste kamer rechts was spooky

 • tbd
  Twitter: pitslamp
  said

  als ik ergens het schijt van krijg, is het van misplaatst heldendom. “Gestorven voor mijn vrijheid”? Die arme stakkers zijn gewoon gestorven door toedoen van een verderfelijk systeem.
  Net zo min dachten al die soldaten uit WOI en WO2: “oei-oei, ik moet mijn best doen, ik vecht hier voor het behoud van de democratie”. Neen, die schreiden net zo goed om hun moederke en ze wilden zo snel mogelijk terug naar huis.

 • Tuurlijk, maar ze ondergingen het wel en hebben lang en nutteloos afgezien en het doorstaan! en ‘t is niet omdat ge weent dat ge geen held zijt! das gewoon menselijk!
  als er iets is waar ik het schijt van krijg dan is het dat mensen dat minimaliseren… Kunde gij u voorstellen dat ge zoiets zou doen… niks wij zouden allemaal moord en brand schreeuwen dat het een onrecht was… die mannen stonden er met tranen in hun ogen en hun broek vol schrik, maar ze stonden er wel! (dipfico kruipt weer van zijn paard) :-)

 • tbd
  Twitter: pitslamp
  said

  ik minimaliseer niksniemendal van hun lijden. ik vind alleen dat je er geen misplaatst aura aan moet geven. niet verheerlijken, maar gewoon de rauwe waarheid vertellen zonder de scherpe kantjes eraf te vijlen met van die holle frasen à la “zij stierven voor uw vrijheid”.

Leave a Reply