2/12 2004

A different life

0

Waar moet ik beginnen… het was de eerste keer dat ik zo een verre reis maakte, dus wist ik eigenlijk niet goed wat ik moest verwachten. Mijn eerste impressie van Colombo (hoofdstad) was dat ik deze stad nooit zou overleven :-) De manier waarop ze daar rijden is niet normaal (ferket heeft dat goed beschreven over zijn trip naar Bali). Ik dacht dat we om de 10 sec een accident ging hebben. Onze chauffeur daarentegen bleek nog niet eens op dreef te zijn (heb ik achteraf gemerkt). De stad zelf was een groot verschil met elke andere stad die ik al gezien heb. Er loopt, rijdt, fietst daar een masssa volk rond. De straat wordt gedomineerd door auto’s en toektoek’s (lokale taxi’s). Iedereen gebruikt zijn toeter alsof zijn leven er vanaf hangt (en das niet ver naast de waarheid) en niet als teken van ongenoegen maar gewoon om te laten weten dat je er aankomt. Daar geldt gewoon de wet van de snelste en sterkste. Hoewel Colombo de hoofdstad is vind je er weinig hoogbouw, als we daar rondreden verwachtte ik steeds achter de volgende hoek een hypermodern businesscomplex tegen te komen maar nee hoor, same kinda street met zijn kleine winkeltjes, eindeloze drukte, …

De mensen in Sri Lanka zijn ongeloofelijk vriendelijk, als je iemand aankijkt krijg je meestal een vriendelijke stralende lach kado. Ze spreken je aan om te weten wie je bent, wat je van hun land vindt, … ik ben zo eens een uurtje ergens gaan zitten om wat rond te kijken en iedereen groette me, lachte me toe of kwam een praatje maken, zomaar…heerlijk toch! Ok Ok ze moeten wel vriendelijk zin tegen de toeristen maar ze doen het op zo een spontane en warme manier… dat laat een indruk achter. En ze zijn ó zo trots op hun land. Sir: How you like Sri Lanka? ‘It’s an amazing and beautifull country’ antwoordde ik dan en dan kreeg je meteen weer een stralend gezicht voor je neus en staken ze trots hun borst vooruit. Armoede hebben we daar niet heel veel gezien, hier en daar nen bedelaar zonder arm, oog of weet ik veel wat maar dat was niet dominant in het straatbeeld. Hoewel de levenstandaard daar een héél stuk lager ligt leek met het er redelijk goed ontwikkeld. Alles lijkt vuil en vies in het begin maar daar wen je aan. Omdat mijn reisgezel daar voor haar werk was hebben we heel wat lokale instanties bezocht en daar leer je enorm veel uit over de manier van leven, denken, …

De natuur, … dat is onbeschrijfelijk, dat is gewoon de troef van dat land! Overal waar je kijkt zie je prachtige stranden, adembenemende bergen met palmbossen, paradijselijk! Het is echt moeilijk te beschrijven, je moet het zien rondom je om een juiste indruk te vormen!

Qua Cultuur blijf je een beetje op je honger zitten… het is een heel andere cultuur dan de onze maar de tempels en zaken die we daar hebben gezien waren prachtig maar sober in vergelijking met andere boedhistische landen. Maar ik was toch onder de indruk van de Temple of the Tooth te Kandy: de belangrijkste tempel gelegen in het centrum van het land. Kandy is ook bekend om de oorspronkelijk cultuur van het land (voor boedhisme). De traditionele dansen zijn mooi om te zien. Zeker de moeite waard was het haven van de Verenigde Oostindische Compagnie in Galle. Deze verstevigde haven werd gebouwd door de Hollanders in de 16e eeuw als uitvalsbasis voor hun handel tussen Azie en Nederland. Een stukje middeleeuws Europa aan de andere kant van de wereld… ja Hollanders en cultuur: ik had het ook niet verwacht ;-)

De godsdienst is er overwegend Boedhistisch. maar zij zien dit niet als een geloof maar als een filosofie, een levenswijze of om het in hun eigen woorden te zeggen: Het Pad der Verlichting. Algemeen komt het er op neer dat zij hun naaste niets zouden aandoen wat ze zelf niet zouden willen meemaken (ook voor dieren). Door een juist, eerlijk en evenwichtig leven te lijden zal hun volgende leven beter (lees rijker) zijn. Yup, reïncarnatie bepaalt hun leven. Zeven keer reïncarneren ze alvorens naar de hemel te gaan. Ik had trouwens de indruk dat onze chauffeur ons op de rit van Kandy naar Waduwa een beetje wou helpen om naar de hemel te gaan want we zijn daar 5 keer bijna doodgegaan van de schrik :-) dus nog 2 keer en ik mag naar de hemel! Astrologie bepaalt ook veel in hun leven, hoewel dat niet gelinkt is aan het Boedhisme, laten velen zich er door leiden: wanneer ze moeten slapen, eten, aankopen, business, … ge kunt het zo zot niet bedenken of ze betrekken de sterren erbij!

Zo dit was een kort inzicht over een geweldige onvergetelijke reis. Er is een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan en ik ben met een rugzak vol nieuwe ervaringen terug naar Belgie gekomen. Herinneringen om te koesteren en een nieuwe kriebel om nog meer van de wereld te gaan ontdekken. Ik kan zeggen dat ik op een Olifant heb gezeten, heb gegeten op een tropisch strand onder palmbomen, in de Indische Oceaan heb gezwommen, in een toektoek heb gezeten, de trein heb genomen in Sri Lanka, … en zo veel meer…

Hier staan de foto’s (466), enjoy!!

in Lifelog

Leave a Reply